Zoeken
  • Admin

PERSBERICHT

Stichting e-Lise en Liberale Vrienden organiseren webinar met Jacopo Buongiorno (MIT), wereldautoriteit op het terrein van nucleaire innovatie

Utrecht, 8 maart 2021 – Stichting e-Lise en Liberale Vrienden organiseren op 15 maart een webinar met Jacopo Buongiorno, professor nucleaire wetenschap en techniek aan het Massachusetts Institute of Technology (VS). Buongiorno geeft hier de key-note lezing, waarin hij in zal gaan op de huidige innovatiegolf en de vraag hoe in de politiek in VS de polarisatie rond het thema kernenergie achter zich heeft weten te laten.

Na de lezing is gelegenheid tot het stellen van vragen aan een panel dat bestaat uit Mathijs Beckers (Stichting e-Lise), Armanda Grovers (Even Geen Vlees), Mark Harbers (VVD), Mirjam Nelisse (VVD), Nilüfer Gündoğan (Volt).

Webinar is opgebouwd in de volgende 4 stappen:

i. De energietransitie – wat is de opgave? (Wim Fleuren, ….)

ii. Hoe is kernenergie inpasbaar in Nederland (Mathijs Beckers, stichting e-Lise)

iii. Nuclear: a Versatile and Clean Energy Source for the 21 st Century (Jacopo Buongiorno Professor of Nuclear Science and Engineering, MIT) iv. In het laatste deel van het webinar gaan we in discussie met gasten en het publiek | Want wat willen wij? Wat willen wij meegeven aan de coalitievorming?


Key-note speaker Jacopo Buongiorno behoort tot de wereldtop van zijn vakgebied. In 2018 was hij één van de drijvende krachten achter het invloedrijke rapport ‘The Future of Nuclear Energy in a Carbon Constrained World’. Dat rapport gaf inzicht in de oorzaken van de kostenoverschrijdingen en bouwtijdoverschrijdingen in de westerse wereld bij de realisatie van kerncentrales. De aanbevelingen uit dit rapport worden de afgelopen jaren in de VS in hoog tempo geïmplementeerd in zowel het overheidsbeleid als bij ontwikkelaars van innovatieve vermogens reactoren. Dit success, een proces dat is ingezet onder Obama en voortgezet onder Trump en Biden, is mede te danken aan de ‘bipartisan’ samenwerking tussen Democraten en Republikeinen in dit ambitieuze programma.

De inzichten uit dit rapport, en de kennis van deze ontwikkelingen, zijn tot Europese nieuwsmedia, beleidsmakers en burgers amper doorgedrongen. Dagelijks verschijnen in onze media meningen en analyses die er blijk van geven onkundig te zijn van deze ontwikkelingen. Buongiorno schetst onder meer de noodzaak van kernenergie, zet de verschillende routes uiteen die ontwikkelaars nu nemen om zowel bouwkosten als ontwikkeltijden drastisch te verlagen en gaat tevens in op de vraag waarom de VS er wél in slaagden de polarisatie voorbij te komen op dit dossier.

Stichting e-Lise, opgericht op 30 december 2020, is gesprekspartner in de marktconsultatie van het ministerie van EZK die het resultaat is van de Motie Dijkhoff. De inzet van de stichting is ervoor zorgen dat nieuwe kerncentrales gebouwd gaan worden in Nederland en andere landen in Europa. https://www.e-lise.nl/over-ons

Liberale Vrienden is een online discussieplatform waar veel actieve VVD-leden bij zijn aangesloten en daardoor een graadmeter is geworden voor wat er bij de achterban leeft. Over alle onderwerpen zijn er verschillende meningen, over kernenergie is er eensgezindheid.


50 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Webinar: Nuclear Yes We Can link

op 15 Maart organiseren wij samen met Liberale Vrienden een Webinar. Hieronder de benodigde gegevens om in te loggen. VVD QR code van de flyer in de bijlage of via onderstaande link: https://zoom.us/