Zoeken
  • Admin

e-Lise ondertekent ‘Verklaring van Tallinn’

Bijgewerkt: feb 18
“De reden om dit te doen is dat klimaatverandering een dringende kwestie is”


Tallinn, Geleen, 9 februari 2021 - Vanochtend rond 11.00 (CET) hebben vertegenwoordigers van Fermi Energia (Estland), Fortum (finland), Vattenfall (Zweden), Tractebel (Belgie), Synthos (Polen) CEZ (Tjechië), Nuclearelectrica (Roemenië) en 18for0 (ierland) en Stichting e-Lise (Nederland) tijdens een online conferentie een gezamenlijke verklaring ondertekend omtrent de toelating van Small Modular Reactors (SMRs) in Europa. Verschillende SMR ontwerpen zijn marktrijp en worden door veel landen gezien als een essentiële technologie voor een CO2-vrije elektriciteitssector.


Het draait hier om gestandaardiseerde reactor-ontwerpen waarvan veel identieke eenheden gebouwd kunnen worden. De ondertekenaars stellen dat als eenmaal een veiligheids licentie voor een specifiek reactor-ontwerp is afgegeven in het land van herkomst, deze procedure niet nog eens in het volgende land bij nul moet beginnen. SMR technologie staat op het punt om het energielandschap blijvend te veranderen, maar hiervoor is gestroomlijnde licentie en vergunningverlening noodzakelijk.


Mathijs Beckers, voorzitter van de Stichting e-Lise, ondertekende de verklaring. De eind vorig jaar opgerichte stichting e-Lise heeft als doel om in Nederland en daarbuiten een fundament te leggen voor meer kernenergie. “De reden om dit te doen is dat klimaatverandering een dringende kwestie is”, aldus Beckers, “We moeten onder de anderhalve graad opwarming blijven, en dat gaat niet lukken zonder extra kerncentrales op een snelle en kosteneffectieve manier op te nemen in de energie infrastructuur. Deze verklaring is hierin een belangrijke stap voorwaarts.” De opnames van De Verklaring van Tallinn vindt u hier: https://fermi.ee/conference/


Bijlage:

090221 - Tallinn Declaration on the Futu
.
Download • 215KB


Stichting e-Lise

Opgericht in 2020, te Arnhem
Kamer van Koophandel: 81398484
Gevestigd te Utrecht, Radonweg 1

Statuten

Beleidsplan

Begroting

Bankgegevens:
IBAN: NL33 BUNQ 2054 2645 98
BIC/SWIFT: BUNQNL2AXXX

©2021 by e-Lise.